KRUSHEVO KULTURA

Monumenti "Ilinden" - Maqedoni

Monumenti “Ilinden”, i njohur ndryshe edhe si Macedonium, është një kompleks që ndodhet në Krushevë. Monumenti u zbulua më 2 gusht 1974, në ditën e tridhjetë vjetorit të mbledhjes së ASNOM-it dhe 71-vjetorit të Kryengritjes së Ilindenit. Monumenti shënon mosbindjen, luftën dhe përpjekjen e përjetshme të popullit maqedonas për liri dhe pavarësi. Monumenti i Ilindenit shtrihet mbi 12 hektarë dhe forma që fillon me zinxhirë të thyer, vazhdon përmes kriptës dhe skenës shumëngjyrëshe të qeramikës së mozaikut dhe përfundon me një kupolë të ngritur 1320 metra mbi nivelin e detit, nga ku shihet një pamje e jashtëzakonshme e qytetit të Krusheva shtrihet. Sot në vetë kupolën ndodhet varri i Nikolla Karevit dhe një monument dhe busti i Toshe Proeskit.