KRUSHEVO KULTURA

Meçkin Kamen

Meçkin Kamen është një monument afër qytetit të Krushevës. Ai përfaqëson një kryengritës me një shkëmb të ngritur lart mbi kokë dhe paraqet momentin e fundit të dëshpëruar në luftën e kryengritësve nga çeta e dukës legjendar Pitu Guli, të cilët dhanë jetën duke mbrojtur Republikën e Krushevës.

Meçkin Kamen është një nga lokalitetet më të njohura afër Krushevës. Ky lokalitet njihet për betejën historike që u zhvillua më 2 gusht 1903 në mbrojtje të Republikës së Krushevit. Duka Pitu Guli vdiq heroikisht në këtë betejë legjendare, ku pothuajse e gjithë çeta e tij kryengritëse luftoi me guxim kundër kundërshtarit më të fortë – ushtrisë së Bakhtiar Pashës dhe Bashibozukut. Në këtë vend u ndërtua një monument për nder të Pitu Gulit dhe çetës së tij kryengritëse që luftuan me guxim për Republikën e Krushevës.